Wat is een zorg assistent?

Thuiszorg Eindhoven

 

Een zorg assistent is een persoon die speciaal is opgeleid om bij mensen thuis te werken en te zorgen voor de basisbehoeften van het leven, zoals eten, schoonmaken van het huis, de was en zelfs vervoer en sommige medische behoeften.

Thuiszorg is beschikbaar voor iedereen die enige hulp nodig heeft bij de dagelijkse activiteiten en de zorgstandaard kan variëren naargelang de behoeften van de cliënt. De persoon die de zorg verleent kan een familielid zijn of voor een non-profit organisatie werken.

Een zorg assistent kan helpen bij de dagelijkse activiteiten en de taken van het dagelijks leven worden hier opgesomd om de cliënt te helpen bepalen welke diensten en ondersteuning voor hem of haar nodig zijn. Met een beetje aandacht kan iedere cliënt bepalen wat nodig is om zich comfortabel en veilig te voelen.

De cliënt kan hulp nodig hebben bij het aan- en uitkleden. De assistent kan de cliënt helpen met baden, scheren, tandenpoetsen en het schoonmaken van het toilet.

Als de cliënt er niet in slaagt de voorgeschreven medicijnen in te nemen, kan hij of zij hulp nodig hebben bij het herinneren van de medicijnen. De zorg assistent kan een lijst van medicijnen hebben en kan de cliënt ook helpen met verdovende middelen naast voedingssupplementen.

Als de cliënt hulp nodig heeft bij het eten, koken en/of boodschappen doen, zal de begeleider hem/haar graag helpen. Zij zullen ook de manden van de cliënt opruimen, maaltijden naar de cliënt brengen, maaltijden bereiden, en boodschappen doen voor de cliënt. Het kan zijn dat de cliënt verschillende soortgelijke taken niet zelf kan uitvoeren. De zorg assistent kan ook in deze gevallen helpen.

Er zijn vele manieren waarop de zorg kan worden geregeld. De cliënt kan kiezen voor zorg op uur basis, nachtbasis, zes tot tien dagen per week, of drie dagen per week. De cliënt zal vrij zijn om uit te gaan, sociale bijeenkomsten bij te wonen of te slapen.

De rol van de zorg assistent bestaat er echt in de cliënt op zijn gemak te stellen en zorgen en frustraties weg te nemen.

Het is belangrijk dat cliënt en zorg assistent samenwerken. Met een beetje begrip kunnen cliënt en zorg assistent samen veel gedenkwaardige herinneringen delen. Indien mogelijk mag de cliënt bezoek ontvangen en uitnodigen om te komen kijken wat er aan de hand is.

Thuiszorg kan zeer nuttig zijn voor mensen die niet in staat zijn thuis voor zichzelf te zorgen en hulp nodig hebben bij hun dagelijkse levensonderhoud.

Er zijn tal van redenen waarom thuiszorg welverdiend is, de meest voorkomende is dat er geen andere middelen beschikbaar zijn om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van de persoon die extra hulp nodig heeft. Veel mensen die zorg nodig hebben, brengen hun tijd liever door op een van de weinige plaatsen waar ze zich prettig voelen.

Iedereen die overweegt nieuwe brandwonden op te lopen of als de brandwond nog niet helemaal genezen is, zal meer baat hebben bij thuiszorg. Brandwondenpatiënten hebben vaak extra aandacht en verzorging nodig na een ingreep als een huidtransplantatie.

Veel potentiële brandwondenslachtoffers zullen alleen een grotere, schuine brandwonden eerste klas behandeling accepteren van een gediplomeerd verpleegster die op regelmatige basis helpt bij de verzorging van brandwonden. Deze hulp is zeer praktisch als het gaat om de behoefte van de brandwondenslachtoffers.

Lees meer

Ambulante begeleiding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.